Alte boli provocate de rozatoare

Alte boli provocate de rozatoare

boli_rozatoare

Leptospiroza
Leptospiroza este o boala pe care o identificam atat la animale cat si oameni, fiind cea mai comuna infectie pe care o cauzeaza sobolanii. Transmiterea leptospirozei se produce in momentul in care oamenii intra in contact cu apa, alimente sau sol contaminat, urina si fecale. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale gripei (febra, frisoane) si apar dupa aproximativ 21 de zile. Daca boala nu este tratata, acestea se pot transforma in insuficienta renala, hepatita sau meningita. Datorita faptului ca primele semne ale bolii pot fi confundate cu un inceput de gripa, cei mai multi ajung foarte tarziu la medic, iar majoritatea dintre ei, necesita dializa. Numarul de decese cauzate este relativ scazut.

Salmonella
Soarecii pot raspandi si Salmonella: bacterie patogena intestinala care poate cauza boli infectioase: febra tifoida, paratifos, intoxicatii alimentare, etc. Odata intrata in organismul omului cauzeaza febra, frisoane, vasaturi si diaree.

Rabia
Rabia sau turbarea este o boala infectioasa virala a mamiferelor si este provocata de virusul rabic, un virus neurotrop care se gaseste in saliva rozatoarelor infectate. Rabia este o maladie inca din antichitate, dar in prezent spunem ca este o meningoencefalita difuza. Printre primele simptome regasim febra si furnicaturi la locul expunerii initiale. Acestea sunt urmate de: spasme, agitatie extrema, paralizia partilor corpului, stare de confuzie si in ultima instanta pierderea constientei. Dupa aparitia simptomelor, rabia rezulta intotdeauna, in deces. Perioada de timp specifica Rabiei este de la 1 la 3 luni. Perioada de timp depinde de sistemul nervos central si cat de repede ajunge virusul aici. Transmiterea are loc prin zgariere sau muscatura. Majoritatea cazurilor de rabie la oameni sunt provocate de muscaturi de caini. In SUA, liliecii sunt cea mai raspandita cauza a rabiei. Rozatoarele sunt infectate cu rabie intr-o proportie foarte mica.

Avand in vedere aceste boli, dar si numeroasele feluri in care pot fi transmise, este important sa luati masuri in ceea ce priveste rozatoarele cu care intrati in contact sau cele care au patruns in casa. Daca nu stiti cum sa actionati, contactati o echipa specializata, pentru a evita contacul cu unii virusi.