Cum pot sa stiu daca am rozatoare in casa mea?

Cum pot sa stiu daca am rozatoare in casa mea?

soareci rozatoareCei mai multi oameni isi dau seama ca au o problema cu rozatoarele, dupa ce observa excremente, cuiburi sau deteriorarea produselor alimentare ambalate. Soarecii lasa un excremente maro sau negru in jurul alimentelor si a zonelor unde au cuiburi. Excrementele sunt granulate si pot varia de la jumatate de centimetru pana la un centimetru si jumatate. Gradul de infestare se poate masura in functie de cantitatea de excremente pe care le gasiti in casa sau in unitatea repsectiva. Un alt semn al activitatii rozatoarelor este identificat de urmele unsuroase de pe podea, urmele de pasi si liniile facute cu coada in zone cu praf.

Rozatoarele isi incep activitatea dupa lasarea intunericului, asa ca este un timp bun in cautarea lor pe timp de noapte. Acestia se pot identifica dupa sunetele ascutite pe care le scot sau sunete inexplicabile care vin din spatele zidurilor. Motivul principal pentru care soarecii se aduna in casa se datoreaza abundentei de hrana. Acestia prefera boabele, astfel este posibil a observati rupturi si muscaturi la sacii cu porumb si cereale. Dintii lor cresc cu o rata de 10 cm pe an, astfel incat acestia sunt nevoiti sa roda in mod constant pentru a impiedica cresterea dintilor la o dimensiune prea mare, fapt ce ar putea duce la moarte, aceasta fiind cauzata de foamete.

Care sunt semnele ca avem rozatoare in casa ?

urme_de_rozatoare

Cuiburile - obisnuiesc sa isi construiasca un loc din orice tip de material. In interiorul casei se pot folosi de hartie, textile, izolatie etc. Ei duc materialele respective in spatii retrase ale casei, dar mai ales in colturi sau zone de sub mobilier etc. Sobolanii aduna materialul pentru cuib prin maruntirea materialelor mai mari. Ei zdrobesc hartia, vor rupe tesaturile si vor distruge bucati de izolatie din perete. Locurile pentru cuiburi le vor alege, doar in locurile unde se si pot ascunde, iar acestea vor arata precum un gunoi pentru tine.

Urme de ros – se vor cauta semne de muscaturi, maruntire sau alte deteriorari pe hartie, carton, izolatie, plastic, mobilier etc. Semnele de muscatura de sobolan sunt de dimensiunea a 5 centimetri, iar de cele mai multe ori poate fi greu de observat.

Urme de grasime – Acestia au vederea slaba, dar in general folosesc aceleasi rute pentru a se intoarce la cuib, folosindu-se de auz si miros, foarte precis. Pe masura ce se misca, acestia lasa in urma murdarie, iar blana este acoperita de grasime, ulei

Urme de excremente - excrementele sunt un semn ca acesti daunatori sunt in casa. Cu trecerea timpului, excrementele devin gri, uscate si fragile, putand sa se sfarame cu usurinta atunci cand incerci sa le ridici.

Numarul sobolanilor creste alarmant, iar asta pune in pericol sanatatea, deoarece aceste animale transmit boli severe, chiar letale, omului. Din cauza ca pot calatori pe distante mari, sobolanii pot transmite boli chiar si in zone unde populatia are un grad scazut de imunitate.