Gandacul galbui roscat, denumit popular “gandac de bucatarie oriental” este cel mai greu de inlaturat, traieste in special in regiunile urbane, in locuri umede si calde, in special in spatele pieselor de mobila, a frigiderului etc. Cu un corp lung, aplatizat si un cap relativ mic, cu ochii mari compusi( 2 ochi mici si antene lungi) si 4 aripi( prima pereche actioneaza ca un scut in partea de sus), acestia prezinta multiple functii si cai de transmitere a infectiilor.
Acesti gandaci sunt nocturni si sunt cunoscuti ca fiind cele mai daunatoare insecte. Ei se hranesc cu alimente pentru oameni si pentru animale, inclusiv sapun, lemn, orice are o valoare nutritiva. Gandacii de bucatarie pot transporta microbi pe corpul lor, pe care le pot depune pe hrana oamenilor. Acestia infesteaza mancarea si hainele cu excrementele si cu secretiile lor si au o capacitate extraordinara de supravietuire.
Spinii de pe picioare au fost considerate senzoriale la inceput, dar observatiile locomotiei pe nisip si pe plasa de sarma demonstreaza ca acestea ajuta la locomotie pe teren dificil. Gandacii lasa urme chimice in fecalele lor, iar acestea emit feromoni pentru roire si imperechere.
Reproducere
Gandacii de bucatarie se reproduc in medie de 4 ori pe an. Ei folosesc feromonii pentru a atrage parteneri. Ca si alte insecte, gandacii de bucatarie se imperecheaza lipindu-si organele genitale. O femela matura poate produce de-a lungul vietii intre 4 si 8 capsule cu oua, de o culoare maro deschis si contin 30-40 de oua. Aceasta capsula este transportata de catre femela in abdomenul ei 28-30 de zile. Anual, se nasc cate 3-4 generatii de gandaci, iar durata de viata a acestei specii este de aproximativ 6 luni. Nimfele sunt in general similare cu adultii, exceptie facand aripilor si organelor genitale.
Prevenire impotriva gandacilor
Prevenirea impotriva gandacilor include:
- mentinerea alimentelor depozitate in containere sigilate
- cutii de gunoi cu capac
- curatenie in bucatarie si aspirare regulate
- problemele legate de scurgeri de apa ar trebui reparate
- sigilarea punctelor de intrare, gaurile dintre dulapurile de bucatarie, tevi, usi, ferestre
- apelarea la o firma specializata pentru servicii de dezinsectie, deratizare