Bolile transmise de rozatoare

Bolile transmise de rozatoare

rozatoare deratizareRozatoarele sunt un ordin de mamifere, dintre care mentionam veveritele, castorii, cainii de preerie, soarecii si sobolanii. Toti acestia sunt caracterizati de o crestere continua, astfel obligand reprezentantii sa roada incontinuu, pentru a se mentine la o lungime medie si adecvata. Rozatoarele sunt considerate a fi daunatoare, asociate cu prejudicii la nivel material, dar si cu pericole sanitate. Statistic, numarul de infectii a crescut in sezonul rece, cand animalele au tendinta sa intre in case in cautare de hrana si caldura.

Soarecii, conform studiilor, s-au dovedit a fi purtatori a peste 35 de boli ce pot fi transmise omului: in mod direct (prin contactul cu rozatoare, cu urina, fecalele sau saliva) si in mod indirect (prin purici, capuse care s-au hranit cu sangele unei rozatoare).

Nu exista casa in care sa nu fi intrat niciodata un soarece, in special cele din mediul rural. Acestia invadeaza casa printr-o varietate de moduri. Se pot strecura prin spatii mici (gaura de marimea unui creion sau gaura de marimea unei monede de 50 de bani). Vor cauta crapaturi si fisuri in fundatie.

Bolile transmise de rozatoare

Hantavirusul
Acest virus se transmite prin urina si fecalele rozatoarelor, precum si prin praful generat de rascolirea cuiburilor. Virusul poate fi inhalat sau poate fi preluat prin muscaturi. Oamenii de stiinta spun ca acesta poate fi transmis la oamenii prin consumul hranii contaminate de catre rozatoare infestate. Primele simptome apar intre 1 si 5 saptamani de la transmiterea virusului si include: oboseala, dureri musculare, febra, dureri de cap, ameteala, frisoane, greata sau diaree. De multe ori, pot fi confundate cu simptomele gripei. Dupa 4-10 zile, apar alte simptome: tuse si insuficienta respiratorie. Din pacate, nu exista un tratament sau vacin, iar de cele mai multe ori, interventia consta in ventilatie mecanica si terapie cu oxigen.

Coriomeningita Limfocitara (CML)
CML este o infectia transmisa de soarecele de casa. In SUA, procentajul a ajuns la aproximativ 5%. Transmiterea virusului se face asemanator cu Hantavirusul: expunerea la particule de aer sau prin muscatura unei rozatoare. Transmiterea virusului de la o persoana la alta nu a fost inca identificata, cu exceptie transmiterii de la mama la fetus sau in cazuri foarte rare la transplant de organe. O infectie cu CML are doua faze. Prima prezinta simtome generale, precum febra, dureri musculare si de cap, greata. A doua faza a bolii prezinta simptome neurologice: meningita, encefalita sau meningoencefalita. Foarte important de retinut este faptul ca femeile insarcinate pot transmite fatului in primul trimestru, iar acest lucru poate rezulta un avort.

Pentru mai multe informatii legate de boli transmise de rozatoare, click pe link-ul de mai jos.

Apasa Aici